Ερευνητικές Εργασίες 2017

Στα πλαίσια της ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της Α΄ λυκείου με θέμα ¨ Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ¨ οι μαθητές μέσα από παράλληλες δράσεις ανακάλυψαν τους κινδύνους  που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο  ,διερεύνησαν τις λύσεις και οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα τα οποία ανάρτησαν στην ιστοσελίδα  που  δημιούργησαν στο ιστότοπο Ασφάλεια στο διαδίκτυο με σκοπό και άλλοι έφηβοι να παραδειγματιστούν από αυτοί.

Η καθηγήτρια

Χρυσανθίδου Καλλιόπη ΠΕ19

***

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ: ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τα θέματα των Project στο Λύκειο εμπίπτουν στους κύκλους :

α) «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες»,

β) «Τέχνη και Πολιτισμός»,

γ) «Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και

δ) «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Η καλλιέργεια της«επιχειρηματικής κουλτούρας» μπορεί να συνδυαστεί με τα θέματα των Project στο Λύκειο με την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων και οργάνωση δραστηριοτήτων από τους μαθητές.

Τη σχολική χρονιά 2016-2017 οι μαθητές της α λυκείου ασχολήθηκαν με την επιχειρηματικότητα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει  στην έξοδο μιάς  χώρας από την  οικονομική κρίση.

Ο τίτλος του προγράμματος μας ήταν: «Sustainability and entrepreneurship at school. Developing a digital idea».

Το πρόγραμμα λειτούργησε ως εγκεκριμένο ευρωπαϊκό etwinning project  και συνεργαστήκαμε άψογα με το σχολείο Ebru Nayim Science High School από την πόλη Tekirdag της Τουρκίας.Συμμετείχαν 18 μαθητές του σχολείου μας και 29 από την Τουρκία.

https://twinspace.etwinning.net/25101/home

Οι μαθητές έμαθαν τις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας νέος επιχειρηματίας.

Σκοπός του πρότζεκτ ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως:

  • επικοινωνία και προσαρμοστικότητα

  • ανάπτυξη πρωτοβουλίας, αυτοπεποίθησης

  • καλλιέργεια συνεργατικού πνεύματος

  • καλλιέργεια κριτικής σκέψης και

  • κινητοποίηση των μαθητών για έκφραση και δημιουργία.

Όλο το υλικό μελέτης ήταν στα αγγλικά  και οι μαθητές είχαν επίσης τη δυνατότητα εαν το επιθυμούσαν να αναζητούν περισσότερα  στοιχεία στις βιβλιογραφικές αναφορές που τους δίνονταν..

Οι μαθητές των δύο σχολείων συνεργάστηκαν διαδικτυακά σε αρκετές εργασίες και αυτή τη στιγμή περιμένουμε τις απαντήσεις  στο ερωτηματολόγιο που δημιούργησαν.

Ασχοληθήκαμε με τα βότανα της ελληνικής γης ( οι τουρκοι μαθητές με τα αντίστοιχα βότανα της χώρας τους)  και οργανώσαμε σε δύο βιωματικά εργαστήρια κατασκευής κεραλοιφής και χειροποίητων σαπουνιών.

Ασχοληθήκαμε με την προώθηση προϊόντων στα social media και λειτούργησε κλειστή ομάδα στο facebook  όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί επικοινωνούσαν.

Το feedback των μαθητών ήταν πολύ ενθαρρυντικό.

Οι εργασίες των μαθητών έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα etwinning  η οποία είναι ακόμα κλειστή για τους επισκέπτες μέχρι την αξιολόγηση της απο την ελληνική επιτροπή etwinning.

Όμως λειτουργεί η ιστοσελίδα του προγράμματος την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε και να ενημερωθείτε.

http://etwinherbalicious.weebly.com/

Μέσα από αυτό το πρότζεκτ οι μαθητές:

  • δημιούργησαν ομάδες εργασίας, συνεργάστηκαν,έμαθαν πως λειτουργεί μία επιχείρηση,απέκτησαν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες που συνδέονται με την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα.

  • βελτίωσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα.

  • βελτίωσαν τις δεξιότητες τους στη χρήση των Νέων τεχνολογιών αφού έμαθαν να χρησιμοποιούν εφαρμογές, συνήθως διαφορετικές σε κάθε δραστηριότητα

Συμπερασματικά, το ενδιαφέρον των μαθητών για τη συγκεκριμένη θεματολογία, μας οδηγεί σε μια πρώτη διαπίστωση ότι  θα πρέπει να καλλιεργηθεί στο  λύκειο μια νέα «κουλτούρα», αυτή  της επιχειρηματικότητας η οποία θα θέσει τις γνωστικές βάσεις στους μαθητές και θα τους ευαισθητοποιήσει να σκεφτούν πως μπορούν να «εκμεταλλευτούν» επιχειρηματικά τις σπουδές τους .

Ουσιαστικά μιλάμε για αλλαγή τρόπου σκέψης και στάσης ζωής από τους μαθητές που αφορά τις μελλοντικές σπουδές τους

Κοσμάτου Βασιλική, ΠΕ11

 

***

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: LET THE GAMES BEGIN

Στο έργο  μας ασχοληθήκαμε με το παραδοσιακό και ψηφιακό παιχνίδι . Συμμετείχαν σχολεία απο την Ελλαδα, την Τουρκία,τη Βουλγαρία και την Ιταλία.Αποτελεί μια follow up activity  του προγράμματος Erasmus+ που συμμετείχε το σχολείο μας που είχε ως θέμα τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και την ενσωμάτωση των Νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Το παιχνίδι ήταν το μέσο για να αναπτυχθούν  δεξιότητες όπως  της επικοινωνίας και προσαρμοστικότητας, της δημιουργικότητας, της ανεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας λόγω θρησκεύματος και καταγωγής. Ο τελικός μας σκοπός δεν άλλαξε και είναι η γνώση.

Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος Project Based learning που έχει ως σκοπό την ενεργό συμμετοχή από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Σχεδιάσαμε μια ενορχηστρωμένη διδασκαλία με συμβατικά αλλά και ψηφιακά μέσα. Το ζητούμενο αποτέλεσμα είναι να δώσουμε «χρώμα» στην απρόσωπη μάθηση .Το παιχνίδι, σε όλες του τις μορφές αποτέλεσε μια καινοτόμο και παιδαγωγική προσέγγιση της διδασκαλίας.

Η ομαδικότητα και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την πορεία του έργου. Η επαφή με τον εκπαιδευτικό ρόλο των serious games , άλλαξε σε αρκετούς τις αντιλήψεις που είχαν για θέματα όπως λχ του προσφυγικού. Χρησιμοποιώντας την ανακαλυπτική και διερευνητική μέθοδο, παρακολούθησαν βίντεο, μελέτησαν άρθρα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και έπαιξαν ένα παιχνίδι ρόλων βασισμένο στο παιχνίδι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σε όλη τη διάρκεια του έργου, το υλικό  μελέτης δινόταν στους μαθητές σε ηλεκτρονική μορφή στο twinspace ,όπως επίσης και οι αναφορές στις πηγές ώστε να μπορούν να αναζητούν τα αρχικά άρθρα.

Οι μαθητές ήλθαν αντιμέτωποι με προβλήματα του πραγματικού κόσμου, μερικοί  αναθεώρησαν κάποιες προκαταλήψεις που είχαν και έμαθαν να ερευνούν, να ανακαλύπτουν και να συνθέτουν τις νέες γνώσεις.

Το έργο μας αποτυπώνεται στις σελίδες twinspace αλλά και στην ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε η οποία περιλαμβάνει όλες τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν .

http://etwinninggames.weebly.com/

 Ως πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα του έργου είναι η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις δραστηριότητες και την ευαισθητοποίηση τους σε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, όπως το θέμα των προσφύγων και μεταναστών.

Το τελικό ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε από τους μαθητές δείχνει μια ιδιαίτερη προσέγγιση και ενδιαφέρον των μαθητών όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια και πως συμβάλλουν στη βελτίωση των γνώσεων τους αλλά και στις προκαταλήψεις που έιχαν.

O αντίκτυπος ήταν πολύ σημαντικός για το σχολείο, που συνεχίζει δυναμικά την παρουσία του στο χώρο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.  Αυτή τη χρονιά το ενδιαφέρον των μαθητών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Έχει αλλάξει η νοοτροπία και των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι ορατός ο ρόλος των προγραμμάτων στην καλλιέργεια και βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών αλλά και η αύξηση καινοτόμων δράσεων που θα υλοποιούνται στο σχολείο.

Συμμετείχαν 16 μαθητές της Β λυκείου.

https://www.genial.ly/593d05849391775cf4c9715e/let-the-games-begin

H υπεύΘυνη καθηγήτρια

Βασιλική Κοσμάτου ΠΕ11

 

***

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΊΑ: THE MAGNIFICIENT Mr TIM BURTON

Στο ξεκίνημα αυτής της σχολικής χρονιάς στραφήκαμε στην 7η τέχνη και αποφασίσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα ένα καλλιτέχνη πολύ ξεχωριστό, με ιδιαίτερο και πρωτότυπο στυλ που ίσως δεν είναι τόσο γνωστός στα παιδιά της ηλικίας μας.
Αυτός ο καλλιτέχνης είναι ο Tim Burton που ξεκίνησε σαν σκιτσογράφος στα  Disney studios για να εξελιχθεί αργότερα σε ένα από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς της γενιάς του.Ο Τ.Burton,  εκτός από την σκηνοθεσία, ασχολείται και με την παραγωγή σε δικές του ταινίες ή και σε άλλες που τον εμπνέουν, αλλά και με
την καλλιτεχνική διεύθυνση, την συγγραφή σεναρίου όπως επίσης και με την ποίηση και την ζωγραφική. Το σύμπαν που δημιουργεί κάθε φορά έχει την ξεκάθαρη υπογραφή του –μια σκοτεινή,γοτθική και παραμυθένια ατμόσφαιρα που μάθαμε να αναγνωρίζουμε μελετώντας τις πιο γνωστές κι αντιπροσωπευτικές από τις ταινίες του.

 

Δείτε την ιστοσελίδα: http://timburtonprojecta.weebly.com/

H υπεύθυνη καθηγήτρια

Αυγουστάτου Ευτυχία, ΠΕ06